Otvoreni Dani poduzetništva žena 2019

Dani poduzetništva žena, tradicionalna manifestacija koja svake godine okupi oko 200 poduzetnica iz Bosne i Hercegovine i regiona, otvorena je danas u Sarajevu.

Ovogodišnji Dani poduzetništva žena otvoreni su modnom revijom pod naslovom “Žena u ogledalu bh. tradicije” koju su priredile prva imena bh. dizajna Adnan Hajrulahović Haad, Dijana Kozadra, Melisa Hujić, Nerma Begović, Vera Bujak i tim Sana Linea iz Kostajnice.

Svečanom otvorenju Dana poduzetništva žena 2019 pristvovalo je više od 400 zvanica. Ovu manifestaciju podržao je Ured Europske unije u BiH. 

Manifestaciju je zvanično otvorio zamjenik šefa Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno koji je ovom prilikom naglasio da je rodna ravnopravnost u osnovi politike Evropske unije, kao i u osnovi pridruživanja EU.

- Ne radi se tu samo o ljudskim pravima, nego i pitanju stabilnosti ljudskog društva jer što su žene više osnažena i neovisne u ekonomskom smislu mogu dati veći doprinos u društvu - kazao je Sinno dodajući da se ovdje upravo radi o osnaživanju žena iz ruralnih područja, žena koje se bave kulturnim nasljeđem i omogućavanjem da one pristupe tržištu.

Predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević najavila je da će sutra imati važnu konferenciju s političarkama, te da nastoje napraviti jednu mrežu da bi zajednički radili na unapređenju tog sektora.

Manifestacija će među ostalima okupiti poslovne žene iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, kao i iz Slovačke, Mađarske, te naše žene koje žive u Austriji i imaju svoje poslovno udruženje.

- Današnja svečanost nam je izuzetno važna s obzirom na pozitivnu energiju i entuzijazam među poduzetnicima, a posebno nas raduje prisustvo federalnog premijera Fadila Novalića i ministra privrede KS Harisa Bašića što nam daje naznaku da i političari shvaćaju ovu pozitivnu priču - kazala je Zupčević.

Vlada Federacije BiB, kako je kazao premijer Novalić, izdvojila je u četiri godine 23,5 miliona KM za potporu ženskog poduzetništva i nastavljaju s tom politikom.

- Prije dvije godine smo donijeli strategiju potpore razvoju ženskog poduzetništva. Ova manifestacija je važna jer predstavlja pored obrta, najbrže rastući sektor - kazao je Novalić, te ukazao na važnost uvezivanja svih činilaca na tržištu.

Ministar Bašić obratio se prisutnima na otvorenju manifestacije, poručivši da je podrška ženskom preduzetništvu u fokusu Vlade i Ministarstva privrede KS kojim upravlja: „Bilo mi je zadovoljstvo i čast podržati ovu manifestaciju i učestvovati u njenom otvorenju. Ministarstvo ove godine izdvaja 150.000 KM kao posebnu liniju podrške za poticaj ženskog preduzetništva. Naravno, ovaj je iznos isključivo za preduzetnice, ali ih ne sprečava da apliciraju i za sve druge poticaje Ministarstva kojih će u ovoj godini biti više nego ikada do sada, oko 11 miliona KM, za poljoprivredu, malu privredu, zapošljavanje mladih i td. I već do kraja ovog mjeseca aprila krećemo s implementacijom ovih sredstava.“

Razmjena iskustva, razgovori o bitnim segmentima poduzetništva te uspostava saradnje osnovni su ciljevi „Dana poduzetništva žena“.

Manifestacija uključuje promotivne aktivnosti, panele i B2B sastanke usmjerene na jačanje ženskog poduzetništva u BiH. Stoga će važan segment događaja biti i predstavljanje tzv. korpe blaga pod nazivom “BH Treasures” u kojoj su objedinjeni ovi proizvodi i koji će ubuduće biti dostupni putem web shopa BH Treasures na web stranici Udruženja.

Na ceremoniji je predstavljena i nagrada “Snaga izvrsnosti”, koju je Udruženje poslovnih žena utemeljilo u saradnji s magazinom Gracija, a nagrada je nastala iz potrebe da se promoviraju žene iz cijele BiH koje su primjeri hrabrosti, upornosti, samopouzdanja, integriteta, posvećenosti, znanja, vještina i uspjeha, te žene koje su druge potakle da naprave korak više.

Program Dana poduzetništva žena ove godine bit će posvećen poboljšanju zakonske regulative u poduzetništvu, kao i sistemskih rješenja za žene poduzetnice iz ruralnih područja koje se primarno bave poljoprivredom i kućnom radinošću.