Osnažene žene za snažne zajednice U GRAČANICI SE OSNIVA KLUB ZA PODRŠKU PODUZETNICAMA

U četvrtak, 17.09.2020. godine je u Gračanici je Udruženje poslovnih žena u BiH u partnerstvu sa Gradom Gračanica održalo Savjetovanje za poduzetnice. Savjetovanje je realizirano u okviru projekta „Osnažene žene za snažne zajednice – podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva u FBiH“ koji je finansiran od strane Gender centra FBiH iz sredstava FIGAP II Programa.

U Gračanici je Udruženje poslovnih žena u BiH u partnerstvu sa Gradom Gračanica održalo Savjetovanje za poduzetnice. Cilj savjetovanja bio je da se identifikuju specifične potrebe lokalne zajednice u oblasti razvoja poduzetništva žena, te predlože aktivnosti u skladu sa identificiranim potrebama koje će se u narednom periodu implementirati u suradnji sa lokalnom upravom. Savjetovanje je realizirano u okviru projekta „Osnažene žene za snažne zajednice – podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva u FBiH“ koji je finansiran od strane Gender centra FBiH iz sredstava FIGAP II Programa.

Tokom Savjetovanja učesnice su se međusobno upoznale, razmijenile informacije i iskustva, te su od strane ekspertice Hazime Pecirep upoznate sa mogućnostima za unaprjeđenje svog poslovanja. Predstavljen je i rad Udruženja, kao mreža pod nazivom „Budi poduzetna“ koja za cilj ima uvezivanje poduzetnica kako bi se međusobno pomagale i učile jedne od drugih. Osim umrežavanja, članicama mreže će biti omogućena besplatna promocija njihovih proizvoda i usluga, kao i druge aktivnosti za kojima se iskaže potreba.

Gračanica je oduvijek bila poznata kao izuzetno razvijen kraj, a njenu privrednu strukturu čini preko 400 pravnih subjekata (privatna preduzeća, javna preduzeća i ustanove) i oko 600 fizičkih lica (samostalne zanatske i druge radnje). Lokalna uprava u Gračanici je u funkciji poduzetništva i privrednog razvoja, čemu u prilog govori i činjenica da je potpisan Sporazum o saradnji između Udruženja poslovnih žena u BiH i Grada Gračanica kojim je definirano osnivanje Kluba za podršku poduzetništvu žena.

Osnivanjem Kluba će se osigurati sistemska podrška razvoju poduzetništva žena, koja će se ogledati u stručnoj podršci i obrazovanju, što će doprinijeti porastu broja poduzetnica i rastu poslovnih subjekata koje one pokreću i vode. Prisutne poduzetnice su iskazale veliko interesovanje za osnivanje Kluba, te iskazale spremnost za aktivno uključivanje u njegov rad.

Lejla Čolo, koja je skup pozdravila u ime Grada Gračanica, je istakla opredijeljenost gradske uprave za podršku razvoju poduzetništva žena te istakla da je zadivljena prisutnim poduzetnicama koje su pokazale zbog čega je Gračanica jedna od najrazvijenijih lokalnih zajednica. Grad Gračanica je primjer dobre prakse lokalne zajednice koja kroz razvoj poduzetništva otvara perspektive održivog razvoja cjelokupne sredine.

U narednom periodu će biti nastavljene aktivnosti pokretanja Kluba za podršku poduzetništu žena, kao i aktivnosti uvezivanja, edukacije i promocije poduzetnica.