Udruženje poslovnih žena u BiH održalo Press konferenciju povodom početka realizacije projekta STRONGER

U srijedu 31.1.2018. održana je Press konferencija u zgradi Radio postaje Orašje a nakon sastanka delegacija Udruženja poslovnih žena u BiH i Općine Orašje. Predsjednica Udruženja Aida Zubčević i načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić novinarima su predstavili projekat “Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija - STRONGER”, koji finansira Evropska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i  Crnu Goru za period 2014-2020. Projekat se srovodi u partnerstvu sa Razvojnom agencijom Brodsko posavske županije – CTR, Udruženjem poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, Ustanovom za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija i Sveučilištem u Zadru. Projekat će trajati 27 mjeseci, od 1. novembra 2017. do 31. januara 2020. godine i njegova ukupna vrijednost je 979.309,91 eura, od čega će Europska unija sufinansirati 831.434,09 eura.

O implementaciji projekta STRONGER na sastanku su razgovarali predsjednica Udruženja Aida Zubčević, načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić, Adnan Jabučar, član projektnog tima STRONGER ispred Udruženja poslovnih žena u BiH, Mandica Živković,  Udruženje “Posavski cvijet Orašje” te  Pero Baotić, rukovoditelj Službe za gospodarstvo i infrastrukturu Općine Orašje. Sastanku je prisustvovala i novinarka Radia Federacije BiH, Arjana Tafro Buljubašić.
Rečeno je da ovaj projekat u fokusu ima kultivaciju ljekobilja, sakupljače ljekobilja, kao i prerađivače a da se provodi na području Slavonije i Dalmacije, centralne i južne Crne Gore, zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Zubčević je naglasila kako je Orašje izabrano za provedbu ovog  projekta na osnovu ranijih pozitivnih  iskustava te poznavanja potreba ovog kraja te odlične saradnje sa Udruženjem “Posavski cvijet Orašje”.

Načelnik Vincetić je objasnio kako je ovaj kraj orijentiran ka poljoprivrednoj proizvodnji. Ipak  zbog različitih faktora danas je ona na niskim granama, ali ipak, rekao je,  poljoprivreda je razvojni segment općine. Tradicionalno poljoprivrednici iz ovog kraja uzgajali su duhan no zbog problema nastalih u otkupu, danas je sve manje onih koji se time bave, te da smatra da bi uzgoj, i prerada ljekobilja bila moguća i poželjna alternativa, no da bi trebala da dovede do povećanja vrijednosti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Upravo to je jedan od ciljeva ovog projekta, naglasila je Zubčević, dodala je i kako je projekat osmišljen tako da podržava kompletan proces od edukacije poljoprivrednika, prosesa nastanka proizvoda pa sve do formiranja “brand name-a” i marketinga. Kako bi to bilo moguće potrebno je da se poljoprivrednici, mali proizvođači, udruže, kroz klastere i zadruge. Pokretanje takve zadruge bi otvorilo i prostor za saradnju s lokalnom zajednicom, ali i konkretno kroz projekat bi imali priliku u trajnom vlasništvu imati i  sušaru, destilacijsku i laboratorijsku opremu pojasnila je Zubčević. Ova oprema od velikog je značaja jer bi time poljoprivrednici koji budu u budućoj zadruzi u komparativnoj prednosti u odnosu na druge. Za razliku od samog uzgoja ljekobilja i njegove prodaje kao sirovine, posjedovanjem ove opreme imali bi mogućnost imati gotov proizvod i kontrolisati ali i unaprijeđivati njegovu kvalitetu, što je samim tim povećanje vrijednosti u poljoprivredi.

Vincetć  je istakao da u Orašju još nisu formirane zadruge, ali da će općina u narednom periodu, koristeći pozitivna iskustva iz Hrvatske, svakako naći zakonske elemente za formiranje zadruge na području ove Općine. Dodao je da je općina kroz neke prethodne projekte dobila neke neke segmente laboratorije koji bi  svakako mogli biti korišteni i u ovom projektu. Iskazao je spremnost da Općina podrži ovaj projekt i finasijskom participacijom, u skladu s mogućnostima u Budžetu.

Zubčević je još dodala i kako će se edukacija korisnika projekta odvijati u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj ali i u Bugarskoj i Francuskoj gdje je ova poljoprivredna grana već dobrano razvijena, ali i to da će kasnije ovaj laboratorij koristiti i proizvođači iz drugih gradova BiH ali i regije, što bi bila još jedna prednost i dodatna vrijednost za ovu zadrugu.

Zubčević i Vincetić pojasnili su novinarima kako je dogovoreno da u koordinaciji između Udruženja poslovnih žena u BiH i Općine pomoć pruži Udruženje “Posavski cvijet Orašje”, te da će upravo to udruženje raditi i na formiranju zadruge. Dogovoreno je i  potpisivanje memoranduma o saradnji između Udruženja poslovnih žena u BiH i Općine Orašje te između Udruženja poslovnih žena u BiH i Udruženja “Posavski cvijet Orašje”.