Udruženje poslovnih žena u posjeti SOS Dječijem selu u Sarajevu

Nastavljajući svoje aktivnosti povodom Dana žena članice Udruženja poslovnih žena u BiH posjetile su danas SOS Dječije selo u Sarajevu.

I ovom posjetom Udruženje poslovnih žena u BiH  ženama, koje djeci ne samo zamjenjuju nego i budu prave majke, odale su poštovanje na njihovom radu i humanosti.

U prijatnom okruženju porodice sa sedmoro djece članice Udruženja ugostila je jedna majka i uposleni u SOS Dječijem selu Una Mesić i Faris Njemčević. Oni su gošće iz Udruženja Aidu Zubčević i Azru Čolić upoznali sa  načinom rada SOS Dječijeg sela te sa izazovima s kojima se svakodnevno susreću.

Una Mesić, PR SOS Dječijeg sela objasnila je kako je ova organizacija pored dva Dječija sela ima više programa u kojima pokušavaju ne samo da se bave posljedicama već i korijenom problema, štiteći tako djecu od mogućeg razdvajanja od roditelja i sticanja statusa djeteta bez roditeljskog staranja.

Isto tako rade na edukaciji uposlenih u sistemu socijalne zaštite te hraniteljskih porodica.

Koliko je bitno obezbjediti uslove za djecu objasnio je Faris Njemčević, voditelj sarajevskog ureda SOS Dječijeg sela.

Kako je rekao život u SOS porodicama potpuno isti kao i život bilo koje porodice. U svakoj kući živi SOS roditelj sa djecom, različite dobi i spola, pri čemu biološka braća i sestre uvijek ostaju zajedno. Djeca pohađaju osnovne škole u okruženju i dobri su učenici, dok mlađi odlaze u najbliže vrtiće.

Predsjednica Udruženja Aida Zubčević izrazila je svoje poštovanje ka majkama, te rekla kako su članice Udruženja upravo za Dan žena htjele da s tim ženama podijele ovaj praznik. S njima koje svoj posao ne rade samo radi posla, već iz ljubavi i  s velikim požrtvovanjem, te ponudila podršku SOS Dječijem selu u bilo kojem obliku kojem ovo Udruženje može pomoći.

Azra Čolić, članica UO Udruženja ponudila je podršku za sve trenutne i planirane projekte, kao i mogućnost za zajednički nastup Udruženja i SOS Dječijeg sela na Sarajevo Business Forumu sa eventualnim projektima.

Udruženje poslovnih žena u BiH nastaviće svoje aktivnosti povodom Dana žena organizacijom Okruglog stola JAČANJE ŽENSKOG LIDERSTVA U BiH 15. marta ove godine u saradnji sa NETWORKS inovativnim centrom iz Sarajeva.