DANI PODUZETNIŠTVA ŽENA 2018 Zaključci i preporuke

Udruženje poslovnih žena u BiH organizovalo je i ove godine, pete po redu, DANE PODUZETNIŠTVA ŽENA 2018, koji su okupili oko 100 poduzetnica iz BiH, Turske, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.
Prvi dan, 23.04.2018. godine u hotelu Radon Plaza održan je svečani prijem povodom otvaranja Dana poduzetništva žena 2018. Prijemu su prisustvovali brojni ambasadori, te gošće iz BiH, Turske, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.
Tokom prijema predstavljena su dva projekta koje trenutno realizira Udruženje poslovnih žena u BiH.
To su portal poduzetna.ba kojeg je finansirala EBRD, te BH Treasuers/BH.Korpa koju je Udruženje započelo uz pomoć USAID/Sweden Farma II Projecta a koje je nastavila da finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Drugi dan, 24.04.2018.godine u hotelu Radon Plaza održana je konferencija i B2B sastanci.
Konferencija se sastojala iz 3 panela i to:
I panel - Mogućnosti za ženu u poljoprivredi i turizmu
Učesnici ovog panela bili su :
• Mirela Muratović, USAID/Sweden Farma II Project
• Marija Knežević, poduzetnica i vlasnica motela “Dragana”, hotela “Ideja” i “Zamak” i seoskog gazdinstva “Jug Bogdan i 9 Jugovića”

•Nives Lovrić, vlasnica kompanije Grbić d.o.o. iz Hrvatske
• Marija Vukoja, Hajdučke vrleti, Blidinje
• Meral Kantircioğlu, Udruženje poslovnih žena IZIKAD iz Izmira
Kao nastavak aktivnosti započetih u 2017. godini, ova tematska oblast težila je ka identifikaciji potencijala za žensko poduzetništvo, u oblastima ruralnog razvoja, a posebno poljoprivredi i (seoskom) turizmu.
Zaključci i preporuke do kojih se došlo tokom ovog panela su:
1. Raditi u lokalnim zajednicama na edukaciji praktičnih znanja iz poduzetništva i poslovanja (radionice, edukacijski kampovi, okrugli stolovi koji bi lokalne vlasti forsirali na razvojne programe edukacije poduzetnica)
2. Raditi na širenju ideje klastera i zadruga (unutar lokalnih zajednica i proizvođačkih segmenata)
3. Raditi sa lokalnim zajednicama na razvoju informacija koje se odnose na razvojni segment lokalne zajednice – razvojem ruralnog sektora se razvija i lokalna ekonomska zajednica kroz kulturu i tradiciju (domaće biljke i agro kulture, očuvanje izvornih recepata za kuhanje, razvoj gazdinstva kroz ova očuvanja i kroz saradnju sa turističkim kapacitetima, očuvanje lokalnih običaja, očuvanje lokalne nošnje,…)
Moderatorica ovog panela bila je Arjana Tafro-Buljubašić.

II panel - Žena, njena uloga i mogućnosti u sektoru informacionih tehnologija (IT)
Učesnici ovog panela bili su:
• Kanita Karađuzović-Hadžiabdić, Internacionalni Univerzitet u Sarajevu
• Lejla Gurbeta, International Burch University/Verlab d.o.o. Sarajevo
• Branka Petrović, finansijska direktorica kompanije Digit Montenegro d.o.o, Crna Gora
• Dunja Bituh, vlasnica kompanije Selmet d.o.o., Hrvatska

Cilj rasprave i razmatranja ove teme bio je identifikovati prepreke, te kakvu ulogu ima žena u ovom sektoru privrede, a koji pokazuje potencijale za rast u budućnosti? Koje su to prepreke na koje žensko poduzetništvo u ovom sektoru nailazi, koji su uspjesi?
Zaključci i preporuke do kojih se došlo tokom ovog panela su:
1. Pojačati suradnju između edukativnog sektora i realnog sektora uvezivanjem praktičnih znanja i saznanja kroz predmete na kojima se baziraju poduzetničke sposobnosti (računovodstvo, financije, business plan, poslovna komunikacija, upravljanje ljudskim resursima)

Moderatorica ovog panela bila je Arjana Tafro-Buljubašić.

 


III panel - Podrška lokalne zajednice ženskom poduzetništvu
Učesnici ovog panela bili su:
• Gianluca Vannini - Acting Head of Operations III – Social Development, Civil Society, Cross Border Cooperation EEAS

•Azra Jahić, Općinsko vijeće Ilidža
• Nadina Gradaščević, Vicepredsjednica udruženja “Business Women of Bosnia and Herzegovina”, Austrija
• Huriye Serter, predsjednica Udruženja poslovnih žena IZIKAD, Izmir, Turska
Ovim panelom se nastojalo ukazati na ključna dostignuća i pokazati pozitivne primjere aktivnih lokalnih zajednica. Predložiti načine aktivnijeg angažmana lokalnih zajednica u identifikaciji potreba žena u sektorima turizma i poljoprivrede.
Zaključci i preporuke do kojih se došlo tokom ovog panela su:
1. Potrebna je promjena u načinu razmišljanja, kod muškaraca i žena u korist povećanja mogućnosti prisustva i aktivnog angažmana žena u poduzetništvu i u upravljačkim tijelima;
2. Ženama treba pružiti više mogućnosti kako bi mogle uravnotežiti kućne poslove i poslovne obaveze;
3. Veća podrška ženama utiče na demokratiju, inkluziju i jača ekonomiju;
4. Viši nivoi vlasti ulažu mnogo više u oblast poduzetništva i tako slijede lokalne zajednice u inicijativama;
5. Problemi za razvoj poduzetništva u BiH su identični kao i u većini zemalja EU;
6. U EU je broj poduzetnica još uvijek na nezadovoljavajućem nivou te je rad EK u BiH jednak onome što rade i u ostatku Europe, a to je stimulisanje i podsticanje žena da se što više uključuju u poduzetništvo, ali i njihovo osnaživanje u politici i upravljačkim strukturama;
7. Veći angažman nevladinih organizacija;
8. Koristiti EU fondove koji pružaju velike mogućnosti za razvoj poduzetništva;
9. Blisko sarađivati sa Europskom Komisijom u BiH koja radi na svim nivioima kako bi se uredila oblast poduzetništva, posebno u zakonskom smislu;
10. Iako ni Austrija nema zadovoljavajući nivo razvoja poduzetništva kod žena, koristiti iskustva i prakse koje se deševaju u toj zemlji jer promjene koje se u posljednje vrijeme dešavaju u austrijskom društvu dobar su primjer kako lokalne zajednice podržavaju učešće žena u privredi;
11. Neophodna je proaktivna uloga žena;
12. Iskoristiti ponuđenu podršku i saradnju Udruženja „Business Women of Bosnia and Herzegovina” poduzetnicama u BiH ;
13. Žene, poduzetnice trebaju raditi na umrežavanju i međusobnoj podršci;
14. Iskoristiti pomoć u samozapošljavanju kroz podršku porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima koju ima Općina Ilidža te takvu praksu širiti i na druge općine;
15. Formalizirati faktičko stanja jer žene uglavnom i vode ta gazdinstva, a da pritom nemaju riješen socijalni i zdravstveni status. Podrškom porodičnim gazdinstvima žene postaju samostalne i u mogućnosti su napraviti posao od kojeg mogu pristojno živjeti i one i njihove porodice;
16. Problem koji ostaje je nemogućnost plasmana proizvoda na legalan način, pa je potrebno pronaći načine i pomoć da te poduzetnice registruju obrt ili da se udruže u zadruge ili klastere;
17. Ostvariti što više komunikacije i saradnje sa lokalnom zajednicom, a jedan od načina za to je i najavljeni okrugli sto „Budi poduzetnica na Ilidži“, koji za cilj ima prepoznavanje potreba žena u lokalnoj zajednici zbog pokretanja sopstvenog biznisa. Organizacija edukativnih radionica je još jedan od primjera, sa ciljem osposobljavnja žena za pisanje projekata i prateće projektne dokumentacije za apliciranje na fondove za sufinansirianje.
Moderator ovog panela bio je Adnan Jabučar.

B2B SUSRETI
Održani su i B2B susreti - jedan na jedan sastanci koji omogućavaju brzi pronalazak potencijalnih saradnika i poslovnih partnera u regiji i šire. Učesnice su imale priliku razmijeniti iskustva i poslovne kontakte ne samo sa poduzetnicama iz naše zemlje već i regiona i Turske.
PARTNERI PROJEKTA
Projekat su finansijski i na druge načine podržali:
• PREDSJEDATELJICA DOMA NARODA PARLAMENTA FBIH
• USAID/Sweden FARMA II Projekat,
• EBRD,
• ASA LEASING,
• GENDER CENTAR FBIH,
• J.P.MEĐUNARODNI AERODROM „SARAJEVO“
• PROLAB D.O.O.
• ASOCIJACIJA POSLOVNIH ŽENA „IZIKAD“ IZ IZMIRA
• PODRAVKA D.O.O.

Svim partnerima se zahvaljujemo za pomoć i podršku u organizaciji 5. Dana poduzetništva žena 2018 i nadamo se uspješnoj realizaciji još mnogo sličnih događaja!