Počele prve edukacije

Ovog vikenda prve polaznice Akademije poduzetništva žena prisustvovale su predavanjima prvog kruga edukacija u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Polaznice Akademije iz ovog dijela BiH ovom prilikom  slušale su predavanja na temu “Razvoj poslovne ideje”. Edukator Almir Mukača s polaznicama je  razgovarao o kvaliteti njihovih poslovnih ideja, ciljnim kupcima, tržištu, načinu plasmana proizvoda i usluga te kako preživjeti start up period i uspješno razvijati i voditi posao. 

Ovu edukaciju Mukača je radio prema Lean Startup metodi, za što je certificirani predavač. Riječ je o razvoju poslovanja i proizvoda, a koja za cilj ima transformirati način na koji se izrađuju i lansiraju proizvodi. Ova metoda donosi inovativan pristup razvoju poslovanja te su neke od danas velikih i moćnih kompanija nastale upravo prema ovom modelu. Ono što je vjerovatno najkorisnije kod ove metode jeste princip Izradi-Mjeri-Uči. Dakle, osnovna aktivnost startupa je pretvoriti ideje u proizvode, izmjeriti reakciju korisnika na taj proizvod i tada učiti, tj. donijeti odluku o tome je li potrebno pivotirati ili zadržati smjer.

Inače, Akademiju je pokrenulo Udruženje poslovnih žena u BiH u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje. Namjenjena je nezaposlenim i ženama koje su pokrenule svoje biznise, a žive i rade u Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Partneri u realizaciji projekta Akademije su USAID/Sweden FARMA II (Projekat razvoja tržišne poljoprivrede) i Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke–HERAG. Donator projekta je Federalni zavod za zapošljavanje.