GLOBAL WOMEN LEADERS SUMMIT 2017


GLOBAL WOMEN LEADERS SUMMIT 2017 se održao od 17. do 19. februara u Skoplju, Makedonija. Događaj koji je organizovao Savez privrednih komora Makedonije, u partnerstvu sa Asocijacijom poslovnih žena Makedonije, okupio je preko 300 žena liderki iz regiona i svijeta.

 

Glavni zadatak Globalnog samita žena liderki 2017 je pokretanje međunarodnog dijaloga u cilju promocije ženskog liderstva i stvaranja strateških razvojnih politika i mehanizama koji će pozitivno uticati na ekonomiju, uz poseban naglasak na ulogu žena na vodećim položajima u tim procesima. Tokom intenzivnog dvodnevnog dijaloga, liderke iz različitih oblasti društvenog života, politike, preduzetništva i diplomatije, koje su svojim dosadašnjim radom ostavile traga na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, predstavile su svoj put do uspjeha, kao i izazove sa kojima su se suočavale na tom putu.

 

Na samitu su učestvovale i članice Udruženja poslovnih žena u BiH.
Aktivnosti Udruženja predstavila je predsjednica Udruženja, Aida Zubčević koja je, u okviru izlaganja u panelu o ženskom preduzetništvu, istakla: “Naše Udruženje intenzivno radi na unapređenju poslovnog ambijenta za razvoj ženskog preduzetništva i prepoznatljiv je partner svim udruženjima poslovnih žena u regionu i šire. Smatram da smo posljednjih godina uspostavili dobru i jaku regionalnu mrežu poslovnih žena, ali bi trebalo da sarađujemo još više i ovakvi događaji su odlična prilika za to. Predstoji nam veliki rad i dosta izazova, ali u dobrom društvu ništa nije teško. Zajednički stvaramo budućnost za razvoj ženskog preduzetništva u čitavom regionu i radujemo se što možemo da prenesemo znanje, pružimo podršku i uspostavimo snažna parnerstva u ostvarivanju ovako važnog cilja”.

U panelu “Young female leaders” učestvovala je članica Udruženja poslovnih žena u BiH, Anila Gajević vlasnica i osnivačica Casting i talent agencije ZONA. Anila je u svom izlaganju istakla: ” U mome poslu Makedonija je važno tržište s obzirom da zastupamo troje glumaca: Visara Vishku, Natašu Petrović i Jelenu Jovanovu.” Učesnicima samita bilo je zanimljivo čuti kako posluje jedna firma iz domena kulturne industrije, a naročito im je bila zanimljiva pozicija jedne ovakve agencije na inostranim tržištima kao i uspjesi glumaca s kojima sarađuje u svjetski poznatim projektima.