ODRŽANI DANI PODUZETNIŠTVA ŽENA 2017

Udruženje poslovnih žena u BiH organizovalo je i ove godine, četvrte,  DANE PODUZETNIŠTVA ŽENA 2017.  Ova manifestacija bila je prilika da bh.poduzetnice razmijene iskustva, istraže nove poslovne prilike, učestvuju u radionicama o pristupu EU fondovima,  organskom pčelarstvu i primjeni  pčelinjih proizvoda kroz apiterapiju te na Creative day – decoupage radionici. Zadnjeg dana na Konferenciji, poduzetnice su imale priliku informisati se  o trendovima u zakonodavstvu, poreskim novinama, kreditnim linijama, poduzetništvu u obrazovnom sistemu naše zemlje kao i o iskustvima i  praksama lokalnih zajednica u podsticanju poduzetništva žena. Održani su i B2B susreti -  jedan  na jedan  sastanci koji omogućavaju brzi pronalazak potencijalnih saradnika i poslovnih partnera u regiji i šire. Učesnice  su imale  priliku razmijeniti iskustva i poslovne kontakte  ne samo sa poduzetnicama iz  naše zemlje i regiona već i iz Francuske, Indije , Turske i Egipta.

Ove godine Dane poduzetništva žena obilježio je odabir autentičnog bh. proizvoda. Krajem marta Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini objavilo je konkurs čiji cilj  je bio podsticanje inovacije i kreativnosti, te podrška stvaranju dobro upakovanih tradicionalnih, autohtonih proizvoda, koji će se bez problema naći u svim kanalima distribucije.

Konkursom su bile obuhvaćene tri  kategorije – domaći poljoprivredni proizvod (mliječni proizvodi, džemovi, sokovi i sl.),  prirodna kozmetika, ljekobilje i med, te tradicionalni ženski radovi (vez, pletenje, heklanje, tkanje). Na konkurs su se prijavile 54 organizacije iz 36 općina u BiH, te su kandidovana ukupno 84 projekta. Odabrano je sedam najuspješnijih, te je dodijeljeno jedno posebno priznanje za očuvanje tradicije.

Nagrade za  autentični  bh. proizvod dobili su:

Udruženje “Gračaničko keranje” Gračanica – čipka-kera, tradicionalni ručni rad keranje

Udruženje kreativnih osoba „Draganin vrt“ Banja Luka – prof. Sanja Bajić –Tragovi – nakit sa autentičnim ornamentima Zmijanjskog veza

Ruža Maskaljević, Orašje – Zlatovez

Udruženje “Emina” Ustikolina – slatko od guljenih šljiva

Udruženje “Orhideja” Stolac – slatko od dunja

Tradicionalni i stari obrt „Mentha“ Tuzla – Majevički melem

O.D. Organlook Sarajevo – Ručno rađeni sapun sa prepoznatljivim motivom i mirisom za BiH

Posebno priznanje za promociju i zaštitu od zaborava:
Poetika šare – Amila Smajlović, za očuvanje tradicije bosanskog ćilima.

Nagrade najuspješnijima uručio je Ambasador Švedske u BiH, Nj.E. Anders Hagelberg, koji je ovom prilikom istakao da se ekonomsko osnaživanje žena može postići kroz omogućavanje jednakopravnog pristupa i kontrole nad ključnim ekonomskim resursima i prilikama, kao i kroz otklanjanje strukturnih rodnih nejednakosti na tržištu rada.

Sve  prijavljene na konkurs  učestvovale su na savjetovanju  o komercijalizaciji autentičnih proizvoda, kako bi žene u ruralnim područjima ostvarile konkretne ekonomske koristi od razvoja i plasmana takvih proizvoda.  Mentoring  kroz radionicu na temu „Ispunjavanje preduslova za tržišni nastup“ vodio je  tim USAID/Sweden FARMA II projekta uz podršku i učešće dva inspektora Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Predstavljen je i CHALLENGE FOND Švedske ambasade u BiH koji će biti realizovan putem SERDA-a. Ukupni budžet Challenge to Change programa je oko 3,2 miliona eura. Fond će biti  dostupan mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, ali i Švedske, kao i startupima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Inače, podršku udruženju u realizaciji ovih aktivnosti pružili su USAID/Sweden FARMA II projekat, Jedinica za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Bosna Bank International i Sarajevo Business Forum.

Kako je sve izgledalo pogledajte u galeriji :

[envira-gallery id=”1221″]