U Ljubuškom održan okrugli sto na temu “Iskustva i prakse lokalnih zajednica u podsticanju poduzetništva žena”

U Gradskoj vijećnici u Ljubuškom u četvrtak 27.aprila održan je okrugli sto na temu „Iskustva i prakse lokalnih zajednica u podsticanju poduzetništva žena“.

Organizator okruglog stola je Udruženje poslovnih žena u BiH, uz podršku zajedničkog programa Europske unije i njemačke Vlade za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH - EU ProLocal, kojeg provodi Njemačko društvo za međunarodnu suradnju - GIZ.

Na samom početku okruglog stola prisutne su pozdravili Ivana Bunoza, predsjednica Upravnog odbora Udruženja poslovnih žena u BiH; Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, Karin Hoerhan, menadžerica EU ProLocal Projekta i načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić.

Na okruglom stolu predstavljen je projekat GIZ „Stakleni strop postoji – ma koliko mi šutjeli o tome“, a okupljeni sudionici imali su priliku čuti iskustva lokalnih zajednica o kojima su govorili Ankica Šaravanja, pročelnica ureda kabineta općinskog načelnika Ljubuški, Ivan Milićević iz Općine Posušje i Monika Buhač Glavaš iz Gradske uprave Širokog Brijega.

Moderator okruglog stola bio je Žarko Horvat.

O svojim iskustvima o radu u lokalnoj zajednici, problemima sa kojima se susreću ali i načinu na koji rade govorile su poduzetnice Valentina Čolina iz Ljubuškog, Marija Vukoja iz Tomislavgrada, Draženka Šimić iz Gruda i Doris Crnjac iz Širokog Brijega.

Okrugli sto okupio je 40 sudionika, a sudionici su vodili aktivan dijalog. Tokom održavanja prisutnima se obratio Ivan Jelčić, ravnatelj razvojne agencije ZHŽ - Heraga koji je govorio o projektima poticanja poduzetništva i Viktor Grbavac, ravnatelj JU Dječji vrtić Ljubuški koji je govorio o načinu na koji ova ustanova kao logistički servis pomaže uposlenim ženama, a svoja iskustva prenijele su i vlasnice privatnih vrtića u Ljubuškom.

Tokom rasprave sudionici su istaknuli kako postoji veća potreba za umrežavanjem poduzetnica, te podržali inicijativu da se više organiziraju slični sastanci u kojima bi poduzetnice razmjenjivale svoja iskustva.

Okrugli sto organiziran je s ciljem da sudionici daju konkretan doprinos iznoseći iskustva, ocjenu kvaliteta raspoloživih mjera i programa, te prijedloge za unaprjeđenje kako bi se formulirani  zaključci prezentirali na konferenciji  koja će se održati 25. maja u Sarajevu.